Website counter

TRAINING

Training & Course

1) Basic Food Handlers Training (Food Hygiene Regulations 2009)-3 hours


Food Handlers Training Course is a basic course on aspects of food handling. This course is a compulsory course for all food handlers (owners and all employees) as set out in Regulation 30, Food Hygiene Regulations 2009. Failure to attend and get a certificate of this course can lead to a fine of RM 10,000 or 2 years imprisonment.


Kementerian Kesihatan Malaysia telah mewajibkan kepada semua *pengendali makanan untuk menjalani Latihan Pengendali Makanan daripada institusi yang diiktiraf sahaja.


Peraturan 30 dalam Peraturan Kebersihan Makanan 2009 menyatakan, mana-mana pengendali makanan yang didapati gagal untuk menjalani Latihan Pengendali Makanan dan mendapat sijil penyertaan dari institusi yang diiktiraf, boleh jika disabitkan kesalahan dikenakan denda sebanyak tidak melebihi RM 10,000 atau 2 tahun penjara. 

*Pengendali Makanan yang dimaksudkan adalah merangkumi pengusaha premis makanan/ pekerja pengeluaran/ tukang masak/ pembantu dapur/ pemandu kenderaan/ pembawa makanan/ pekerja gudang makanan/ pekerja pasaraya/ dan mana-mana sektor yang menyediakan perkhidmatan penyediaan makanan/ penyimpanan makanan/ penjualan makanan seperti hotel/ resort, kilang pengeluaran makanan/ dapur dan kantin sekolah/ pasaraya-pasaraya/ pembekal makanan kerajaan/ katerer/ kedai runcit dan lain-lain berkaitan pengendalian makanan.

This course will affect the basic elements of food handling, such as knowledge of Food Hygiene Regulations 2009, Food Control Requirements, Food Contamination, Cleaning & Sanitation, Pest Control and Related Laws.

- Certified by Ministry of Health Malaysia

- HRDF CLAIMABLE!